Massa caseira para um almoço em família/ Homemade pasta for a family lunch


Dear readers, it's been a while we've been asking dad for an authentic italian pasta machine. Perhaps he could not handle all that bothering anymore so he finally bought us the beautiful machine from Marcato last Tuesday! Since we are very thankul for his kindness, we picked a delicious spinach pasta from our dearest chef Jamie Oliver from the book The Naked Chef for a nice sunday luch with the whole family. We hope you will all enjoy it and if you ever have any doubt or suggestions, please, just write us an e-mail (tragaasvelas@gmail.com).

With love,
twins

Spinach pasta

3 eggs
500g plain flour
300g spinach

Remove the stalks from the spinach and give the leaves a nice wash. Steam spinach leaves up to 2 minutes, squeeze out the liquid and finely chop. In a bowl, combine eggs and spinach. On a surface, place plain flour, make a well in the centre and add the egg mixture into it. Using the tips of your fingers, mix the egg mixture with the flour, incorporating a little at a time, until everything is combined. Knead dough until smooth. If necessary, add more flour. Keep in mind the dough should NOT be sticky at all (this part requires a bit of hard work, but it's always nice to work out).Double-wrap the dough in plastic wrap and set it aside in the fridge for a while so that you can rest your arms a little! Leave the ramaining work to the pasta machine or just roll the dough up until very thin. Fill up a big pot with water, a bit of salt and olive oil, then bring it to boil. Cook the pasta for about 5 minutes or until al dente and serve with any sauce you like. For this recipe, we made some tomato sauce with fresh herbs and beef roll ups filled with pepper, carrot and pepperoni. Before serving, do not forget to give it a drizzle of olive oil on top and sprinkle with grated parmesan cheese.

Read more at http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/a-basic-recipe-for-fresh-egg-pasta/#Rq7iqBiKIMjG2DAH.99

Massa fresca de espinafre

3 ovos
500g de farinha de trigo
300g de espinafre

Remova as folhas de espinafre dos talos e lave-as bem. Cozinhe o espinafre no vapor por até 2 minutos e, depois de frio, esprema-o bem com as mãos para sair toda a água. Em seguida, corte-o bem fininho. Em um bowl, bata ligeiramente os ovos e acrescente o espinafre. Mexa delicadamente.
Sobre uma superfície limpa, coloque a farinha e faça um buraco no meio, e nele coloque a mistura de espinafre. Com as pontas dos dedos, combine a farinha com o líquido até obter uma massa homogênea, lisa e macia (essa parte requer uma certa força, mas é sempre bom trabalhar os braços). Se necessário, adicione mais farinha, afinal, a umidade do espinafre pode "atrapalhar" o ponto certo.
Embrulhe a massa em um plástico e guarde na geladeira por 30 minutos. Agora deixe todo o trabalho para a máquina de macarrão ou abra a massa com um rolo até ela ficar bem fina.Em uma panela grande, ferva uma generosa quantidade de água com um pouco de sal e azeite. Cozinha o macarrão até o ponto al dente e, em seguida, escorra-o. Sirva imediatamente com o molho a desejar. Para essa receita, preparamos um molho de tomate com ervas frescas e servimos com bifes à rolê recheados com pimentão, cenoura e linguiça calabresa. Antes de servir, não esqueça de polvilhar um pouco de queijo parmesão ralado e azeite de oliva.


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